Naisen voima, mistä se tulee ja mitä tekemistä sillä on hormonien kanssa? Olin Espoon Yrittäjien seurassa katsomassa musiikkipitoista näytelmää Kysy siskoilta, joka käsitteli hormonien vaikutusta naisen elämään niin hyvässä kuin pahassa. Näytelmä oli huumorilla ja ihanalla jazzahtavalla musiikilla sävytetty inhorealistinen kuvaus naisen elämästä hormonien vallatessa kehon, mielen ja tunteet. Myös historiasta löytyy esimerkkejä siitä, miten naisia on kohdeltu huonosti, väitetty sairaiksi ja jopa ’hulluiksi’ ja eristetty, vain siksi, että hormonit ovat vaikuttaneet heihin niin voimakkaasti.
Hormonit tekevät ajoittain naisista vahvoja, ajoittain heikkoja. Ja se kaikki kuuluu elämään. Naisena olemiseen. Näytelmässä käsiteltiin naisia teini-ikäisistä aina 80 vuotiaisiin, muun muassa äitinä, tyttärenä, vaimona, mummona. Aiheet eivät olleet kevyitä, vaan kuukautiset, raskaudet, synnyttäminen, keskenmenot, lapsettomuus, seksuaalisuus, ruuhkavuodet, vaihdevuodet, pre-menopaussi, menopaussi, itku- ja raivokohtaukset, itsetunto-ongelmat, nivelvaivat, ruokahalumuutokset, kuukautisoireet, kuumat aallot, jne. tuskin jäivät kenellekään epäselviksi.
Ei ole naisen elämä helppoa! Ei ollut ennen, ei ole nyt, tuleeko olemaan koskaan! Miten me oppisimme hyväksymään itsemme ja elämään naisen tunnerikasta elämää ylpeinä, ja iloita siitä, että onneksi on hormonit!
Näytelmä pohjautui noin sadan naisen aitoihin kokemuksiin ja vinkkeihin. Ja ai että, miten niihin oli helppo samaistua! Mielestäni tarinan ydin oppi oli, että älä jää yksin. Yhdisty, puhu, kysy, kerro. Naiselta naiselle.
Miten sinä kohtelet itseäsi hormonien hyrrätessä? Osaatko olla myötätuntoinen itsellesi?
Miten olla lempeästi itsemyötätuntoinen? Tai lujasti? Mitä tarvitset eniten juuri nyt?
Kerro oma tarinasi, kokemuksia, vinkkejä. Siskolta siskolle.
Tai varaa valmennussessio, koska puhuminen auttaa aina.
Rakkaudella,
Christina
Comments